Ikona standardu tekstu prostego

OŚWIADCZENIE PREZESA MPK

To nie był dobry poranek dla pasażerów komunikacji miejskiej.
Zatrzymanie tramwaju na ul. Borowskiej spowodowane błędem ludzkim, brak zasilania w centrum miasta i wykolejenie tramwaju z uwagi na zły stan torowiska na ul. Grabiszyńskiej.

Wszystkich, których spotkały rano niedogodności z tym związane przepraszam w imieniu MPK oraz własnym. Choć w ostatnich miesiącach nadrabiany i będziemy nadrabiać kilkunastoletnie zaległości w zakresie zakupów taboru i infrastruktury biorę na siebie pełną osobistą odpowiedzialność za wszystkie zdarzenia związane z MPK.

Ograniczenie liczby takich zdarzeń jest bezwzględnym naszym priorytetem, dlatego od momentu przejęcia odpowiedzialności za tory i trakcje przed 2 miesiącami w systemie całodobowym prowadzimy prace nas zmierzające do poprawy stanu infrastruktury.

Utrudnienia na mieście są powodowane również błędami ludzkimi. Z tego powodu podjąłem decyzję o zmianach w systemie szkolenia kandydatów na prowadzących oraz doskonalenia umiejętności i kontroli jakości pracy motorniczych i kierowców. Najważniejsze z nich to:

➡️ dodatkowe godziny spędzone na doskonaleniu techniki jazdy przez motorniczych,

➡️ przeznaczenie dodatkowych godzin na naukę naprawy usterek tramwaju,

➡️ wprowadzenie regularnych ćwiczeń motorniczych na naszym nowym urządzeniu treningowym, którego zdjęcia zobaczyć mogą państwo niżej.

Jutro przestawimy pasażerom kompleksowe, nowe rozwiązania szkoleniowe także dla kierowców autobusów, które wejdą w życie już od 1 lutego 2020.

Krzysztof Balawejder
Prezes Zarządu MPK